Emekli maaşını bankaya beyan ederek kredi kullanan kişiler, aylık ödemeleri aksattığı zaman çeşitli yaptırımlarla karşılaşır. Öncelikle emekli borcu ile alakalı olarak gecikme sürecindeki yaptırım işlemlerinden bahsetmek gerekecektir. Bankalar genel olarak borcun gecikmeye başladığı ilk süre içerisinde bir yaptırım uygulamaz ve sadece kredi puanını aşağıya çeker. Burada belirli yasal süreler içerisinde hiçbir şekilde bankaya ödeme yapılmadığı zaman esas yaptırım süreci başlar ve kişiler hakkında yasal takip başlatılır. Yasal takibin sonunda da kişiler haciz tehdidi ile baş başa kalacaktır.

Bankalar Emekli Maaşıma El Koyabilir Mi?

Emekli olan kişilerin borçlarını aksattığı süreç içerisinde merak edilen noktaların başında, emekli maaşına getirilecek bloke işlemleri oluyor. Emekli borcu ile alakalı olarak karşılaşılan yaptırımları merak eden kişiler için bu tarz bir riskten de bahsetmek gerekiyor.

Önerilen Makale: Arsa Kredisi Veren Bankalar

Gerekli yasal süreler boyunca bankaya hiçbir ödeme yapılmadıysa, bankanın emekli maaşına el koyma hakkı vardır. Ancak bankalar bu maaşın tamamına el koyamıyor. Emekli maaşının en fazla %25’lik kısmı haczedilir ve kalan kısım yine tüketicinin elinde kalır.

Emekli Borcu Ödenmezse Haciz Gelir Mi?

Emekli olan kişilerin kredi borçlarını aksatması durumunda haciz tehlikesi her zaman baş gösterecektir. Ancak bankaların doğrudan haciz yoluna başvurması mümkün değildir. Buradaki yasal süre toplam 90 gündür. Yani haciz uygulanabilmesi için bankaya 90 gün boyunca ödeme yapmamış olmanız gerekiyor. Bu sürenin ardından bankalar yasal takip başlatır ve avukatlar aracılığıyla sizlere ihtar çeker. Yasal takip sürecinde bankalar son bir uyarı göndererek borcun ödenmesini ya da yapılandırılmasını ister. Bu çağrıya yanıt verilmediği zaman haciz işlemleri başlar.

Emekli Borcu Ödenmezse Hapis Yatılır Mı?

Tüketici Kanunlarında yer alan ilgili madde kapsamında, hiçbir vatandaşın ödeyemediği kredi borçları dolayısıyla hapis yatamayacağı belirtiliyor. Yani borcun tutarı ne kadar olursa olsun, hakkınızda bir hapis kararı çıkmayacaktır. Burada tek dikkat edilmesi gereken nokta, yasal takiplerde avukatlara geri ödeme konusunda imza vermemek olacaktır. Zira bu imza verildikten sonra yine ödeme yapmazsanız, bankalar hapis işlemleri hakkında gerekli başvuruları yapabilme hakkına sahip olur. Bu açıdan borcu geri ödeme gücünüz yoksa, hiçbir şekilde imza vererek borcu ödeyeceğinizi beyan etmeyin.

By admin

One thought on “Emekli Borcu Ödenmezse Ne Olur?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir